Data drivenData Strategie Experience Data Utrecht

Datastrategie: hoe begin je?

Eerder daagden we je uit om op zoek te gaan naar een ledje: een lampje van Experience Data. Een lampje dat aan zou moeten gaan als je een repeterende beslissing tegen komt binnen je bedrijf. We hopen natuurlijk dat je een paar beslissingen hebt gevonden en dat je al bent gaan nadenken over welke informatie nodig is voor die beslissingen. In deze blog vertellen we je hoe belangrijk het is om als bedrijf de juiste fundering te leggen voor deze informatie. Want met de juiste datastrategie stel je je bedrijf in staat tot data gedreven oplossingen. Ook vind je twee praktische tips om informatie beter op te slaan.

Denk groots en vooruit

Misschien denk je nu wel: erg makkelijk om te zeggen sla alles maar op. Maar hoe moet dan dan? Deze vraag begrijpen we heel goed en ons antwoord is helaas: dat hangt er van af. Er is namelijk niet één juiste manier van opslaan. Het gaat er altijd om wat je uiteindelijk met de data wilt doen. Dat zal dan ook de les moeten zijn uit deze blog: denk na over je datastrategie. Kijk naar je data en ga eens creatief los wat je er allemaal mee zou kunnen doen. Denk na over de repeterende beslissingen die nu al worden genomen, maar ook over beslissingen die nu nog niet worden genomen. Voorspellingen die nu nog helemaal niet gedaan worden, maar waarvan je vermoedt dat ze wel zouden kunnen. Ga dan daarop verder door door na te denken welke data je daar nog meer bij nodig zou willen hebben. Misschien wil je wel data over het weer er bij betrekken of data van Spotify of data van concurrenten. Denk groots en richt je dataopslag daar op in. Ook al wil je nu nog geen externe databronnen integreren, dan heb je de infrastructuur alvast staan. Dat gaat je in de toekomst veel tijd en problemen voorkomen.

Wees flexibel

Vergeet niet dat hoe goed je ook over je datastrategie hebt nagedacht, processen uiteindelijk altijd dynamisch zijn. Dat geldt ook zeker voor data. Want natuurlijk kun je uiteindelijk bedenken dat je toch nog meer data wilt gaan verzamelen of juist iets wilt verwijderen. Het is heel logisch dat door het verzamelen van data nieuwe vragen ontstaan en daarmee nieuwe databehoeftes.

Wil je aan de slag gaan met deze tips, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan hier contact met ons op.

Tip 1: Never CTRL-ALT-DELETE

We hebben weleens een klant meegemaakt die elke 14 dagen de hele database verwijderde. Maar vergeet niet: algoritmes hebben echt veel voorbeelden nodig om op te trainen. Daarbij wil je in het proces misschien ook nog wel uitschieters uit je data halen. Zorg ervoor dat er genoeg data overblijft om dit soort ontwerpbeslissingen te nemen. Dus ook al denk je misschien: dat is wel heel veel schijfruimte en de data van deze maand is toch veel recenter en dus meer van toepassing, bewaar oudere data toch. Want het algoritme zal zelf in staat zijn om trends te herkennen over tijd. Daar hoef jij je geen zorgen over te maken. Het algoritme kan zelf echter geen data verzamelen en daar moet jij je wel zorgen over maken.

Tip 2: Wees cupido

Het is waarschijnlijk dat de data die je bewaart niet allemaal in dezelfde tabel staan. En dat is volledig logisch en acceptabel. Desalniettemin is het aan jou om ervoor te zorgen dat je als een cupido alle data aan elkaar kunt koppelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door unieke sleutelvelden te creëren die naar de andere tabellen linken. En dan met de nadruk op unieke. Je zou namelijk niet de eerste zijn waarbij deze sleutelvelden niet uniek zijn. Op deze manier kun je als je later besluit dat je toch nog meer informatie wilt toevoegen aan een datapunt, altijd de juiste informatie toevoegen.

Man die nadenkt over visie op data gedreven werken
Button data gedreven werken voorbeeld in praktijk