Nieuws

=

Ontmoet Bert, Data Consultant bij Experience Data

Na de interviews met onder andere Maud en Chitra, is het nu hoog tijd voor een interview met Bert.  

Ons eerste interview met een niet-Nederlander! Bert, de charmantste (tevens ook enige) Belg van Experience Data, staat bekend als de man die binnen een minuut kan omschakelen van een kritische consultant naar de grappenmaker van kantoor. 

Zeg eens Bert, heb jij altijd al in Nederland gewerkt? 

Nee, zeker niet. Mijn eerst baantje was in een Vlaamse kaarsenfabriek waar mijn vader ook werkte. Ik mocht daar in de vakanties van de middelbare school helpen met bijvoorbeeld het inpakken van de kaarsen.

En zag je toen een toekomst in de kaarsenindustrie ook voor je?  

Ik wist al vanaf mijn twaalfde ongeveer dat ik ingenieur wilde worden.  

Dat is al vrij specifiek, hoe kwam je daar zo bij? 

Waarschijnlijk wilde ik gewoon mijn broer nadoen haha. Die is 18 jaar ouder en was zelf ook ingenieur. Maar ik vond het als kind bijvoorbeeld ook altijd heel leuk om met Lego en K’NEX te spelen. En om tekeningen te maken van huizen vanuit alle verschillende aanzichten.

Dat klinkt meer als architectuur? 

Klopt, uiteindelijk moest ik bij het maken van mijn studiekeuze kiezen tussen architectuur en lucht- en ruimtevaart. Ik zag vanuit mijn woonplaats namelijk altijd F16’s overvliegen en was ook gefascineerd daarvan. Ik heb als kind ooit in de bibliotheek opgezocht wat voor soorten vliegtuigen er allemaal zijn en toen heb ik mijn eigen vliegveld getekend. Daarbij had ik dan ook precies bedacht hoeveel van welke soort daar zouden gaan vliegen.

En uiteindelijk werd het dus lucht en ruimtevaart in het mooie Delft? 

Klopt! Tijdens de open dag voelde ik me er meteen thuis en ook inhoudelijk sprak de studie mij erg aan. In België hebben we die studie sowieso alleen als master, de bachelor is dan veel generieker. Er waren dan ook veel Belgische studenten die lucht- en ruimtevaarttechniek studeerden in Delft. De meeste weekenden ging ik terug naar ma en pa, maar doordeweeks zat ik op kot in Nederland (op kamers in het Hollands).

En wat heb je bij die opleiding geleerd wat je nu nog steeds toepast? 

Behalve veel wiskunde en programmeren, wat me helpt om met de data scientists mee te denken, heb ik vooral geleerd conceptueel na te denken over abstracte onderwerpen. Dat komt me nu nog steeds goed van pas, namelijk om bedrijfsprocessen snel te doorgronden en verbeteringsmogelijkheden aan te reiken aan onze klanten op basis van kunstmatige assistentie. Ten slotte stond de studie me toe om heel veel te reizen, wat me heeft uitgedaagd om uit mijn comfortzone te treden. Dat heb je bij Experience Data echt wel nodig.

Op en neer van België naar Delft, noem ik niet bepaald reizen Bert. 

Haha nee, gelukkig mocht ik nog wat verder. Ik heb bijvoorbeeld een paar maanden in Parijs gestudeerd en een stage gedaan in Duitsland. En misschien nog wel het tofste: ik heb in Texas ‘business foundations’ gestudeerd voor een tijdje. Daar leerde ik meer over ondernemen en de impact van innovatie.

Vliegtuigen en ruimteschepen lijken me al erg innovatief. 

De studie was heel innovatief van inslag! De sector zelf is wel vrij conservatief. Dat komt omdat er natuurlijk aan heel veel veiligheidseisen moet worden voldaan. Dat maakt het innovatieve aspect trager terwijl ik denken in vernieuwende concepten juist heel tof vind. 

En daarom ben je uiteindelijk niet doorgegaan in de vliegwereld.

Klopt. Ik vind het erg tof hoe je al met een klein budget en een laptop innovatie tot stand kunt brengen. Daarom ben ik na mijn studie als IT-consultant begonnen om meer van deze sector te begrijpen. Vervolgens ben ik ook een eigen bedrijfje gestart in de IT.

Uiteindelijk kwam Marco op je pad en zijn jullie gaan samenwerken bij Experience Data! Wat vond je daar zo leuk aan? 

Het was een leuke ervaring om te kunnen samenwerken in een hecht team van slimme mensen. In de begintijd waren we nog maar met 4 mannen, die qua persoonlijkheid veel van elkaar verschilden maar op de een of andere manier elkaar precies aanvulden. Daarnaast vond en vind ik het ook heel leuk om mee te kunnen bouwen aan een jong bedrijf!

En hoe zou je jouw rol bij Experience Data omschrijven?  

Als dataconsultant ben ik vaak het eerste aanspreekpunt van onze opdrachtgevers. Ik help ervoor te zorgen dat onze projecten goed worden opgeleverd. Daarnaast neem ik onze klanten graag mee in een reis naar data-gedreven werken door toepassingsmogelijkheden van kunstmatige assistentie te formuleren en de daar bijbehorende kosten en baten te kwantificeren.

Bert Kwanten die dingen wil kwantificeren, typisch. 

Haha, zeker. Ik wil een klant kunnen uitleggen wat het in getallen gaat opleveren. Of dat nu tijd is of geld of misschien wel een resource in het een of ander. Dat helpt de klant vaak om de hele organisatie mee te krijgen.

Dat doet onze kunstmatige assistent ook! 

Precies. De kunstmatige assistent die we voor klanten maken is een manier om data heel praktisch en zichtbaar in te zetten. Daarnaast communiceert het met de medewerkers. Het toffe vind ik vooral als je kunt zien dat het proces verbeterd is, en dan het liefst weer kwantitatief. Ik waardeer dat sowieso van Experience Data dat wij alles op een wetenschappelijke manier benaderen, maar altijd praktisch aan de klant aanbieden. Door mee te denken in de toepassing bieden we zoveel meer aan dan alleen een model. Klanten hebben aan het eind van een traject bij ons een geïmplementeerde tool die optimaal gebruikmaakt van de wisselwerking tussen mens en machine.

En denk jij dat we dat voor elke klant kunnen doen?

Ik denk dat om goed met ons te kunnen samenwerken het belangrijk is dat je je openstelt om op een nieuwe manier naar je dagelijkse werkzaamheden te kijken. Je moet ertegen kunnen om af en toe te zien dat je ernaast zit omdat aannames ontkracht worden LINK. Het bedrijf hoeft dus nog niet eens innovatief te zijn, daar helpen wij wel mee. Maar als je als bedrijf graag in je comfortzone wilt blijven en niets wilt veranderen, dan wordt het wel lastig.

Goed geformuleerd! Dan komen er nu wat snelle vragen voorbij Bert, houd je vast. 

Als je nu opnieuw een studie mag kiezen, wat zou je dan willen doen? 

Ik zou dezelfde bachelor doen, maar met een andere masterspace systems engineering. Die van mij vond ik achteraf gezien eigenlijk te theoretisch.   

R of Python? 

Oei, dat is afhankelijk van het doel van het programmeren. R zou ik kiezen voor de snelle analyse, maar voor het echte bouwwerk ga ik voor Python.

Apple, Windows of Linux? 

Apple. 

Als jij DJ mag spelen op het kantoor, wat zet je op? 

Ik hou wel rekening met anderen, dus ik zou iets opzetten wat iedereen wel kan waarderen: Oscar and the Wolf, voor die Belgische touch.

Met welke klant zou jij nog wel eens willen werken?

Ik zou graag willen werken met klanten binnen de FMCGsector. Bedrijven zetten steeds vaker duurzame doelstellingen in hun strategie. Maar hoe kwantificeer je die en wat moet je doen om die doelstellingen te behalen? Ik zou graag meedenken hoe het proces verbeterd kan worden aan de hand van data en hoe je dit ook kwantitatief kunt blijven meten.  

Joost vroeg aan jou in zijn interview: wat vind je nu zo interessant aan mensen?  

Hoe lastig het voor ons allemaal is om buiten onze eigen leefwereld te treden. 

Wil jij ook de interviews lezen van de andere collega’s? Kijk dan eens op ons Experience Center, daar vind je deze en ook de andere blogs over bijvoorbeeld de betekenis van kunstmatige intelligentie. 

Man die nadenkt over visie op data gedreven werken
Button data gedreven werken voorbeeld in praktijk