NieuwsChitra van den Boom data analist Experience Data Utrecht

Ontmoet Chitra, data analist bij Experience Data

Op de dag van dit interview is het Nationale Collegadag, dus laten we daar maar eens mee beginnen.

Heb jij je collega’s een beetje lief?

Haha jazeker. Het is een hele gezellige groep met mensen die ook dingen delen over hun persoonlijke leven. Ik vind het vooral grappig dat ons bedrijf op papier vol zou moeten zitten met analytische, in zichzelf gekeerde nerds, maar in de praktijk zijn we juist heel sociaal.
Het is hier niet awkward en er worden veel grappen gemaakt.

Goed om te horen! En jijzelf? Ook niet een beetje een nerd?

Het ligt er natuurlijk aan hoe je dat omschrijft, maar ik vind nerd in principe een positief woord. Ik vind het heel leuk om echt diep in data te duiken en diepe verbanden van een proces bloot te leggen. Alhoewel ik nu vooral bezig ben om de boodschap van Experience Data duidelijk naar buiten te brengen. Daarnaast help ik vanuit mijn psychologische achtergrond mee bij de mogelijkheden om data in te zetten voor persoonlijke groei. Dit doe ik bijvoorbeeld voor Nourishing Destiny die op zoek zijn naar hoe je mensen kunt helpen om het meeste uit zichzelf te halen en volledig zichzelf te kunnen en durven zijn.

En die psychologische achtergrond deed je op bij…

De studie psychologie in Rotterdam. Ik deed er veel filosofie vakken bij en uiteindelijk een klinische master. Maar ik kwam er steeds meer achter dat ik de huidige manier van geestelijke gezondheidszorg niet bij me vond passen. Ik kreeg het gevoel alsof er bij patiënten gewoon symptomen worden verzameld en dan hoort daar automatisch een bepaalde diagnose met een bepaalde behandeling bij.  Dit geprop in hokjes zonder te kijken naar de achterliggende oorzaak, dat paste niet goed bij mij.

Een soort acties zonder inzicht?

Precies! Ik wilde eerst wel eens weten of die symptomen niet ook in een ander hokje pasten. En of die hokjes nog wel up-to-date waren. Eigenlijk een diepere data-analyse. Ik heb ook als bijbaan bij een onderzoeksbedrijf gewerkt waar ik data ging verzamelen, structureren en vervolgens een kwalitatieve analyse deed. Zo kwam ik er steeds meer achter dat ik dat heel interessant vond.

En toch bleef je daar niet hangen, waarom?

Omdat ik er ook achter kwam dat zo’n groot bedrijf niet bij mij paste. Voor mijn gevoel waren er veel werkzaamheden nutteloos. Daarnaast kreeg ik steeds vaker het gevoel: dit moet makkelijker kunnen. Voor mijn analyses moest ik in een systeem zelf filteringen aanbrengen, maar veel combinaties konden per definitie niet. Daar werd ik bijna kwaad van, waarom kan dat niet?

Met andere woorden: het datafundament zat niet goed in elkaar?

Klopt. Daardoor weet ik nu ook hoe belangrijk het is om in het begin alle data goed te koppelen, zodat alles mogelijk is in toekomstige analyses en er niet mogelijkheden per definitie zijn uitgesloten.

En terugkijkend, wat vond je hier je leukste dag?

Ik vond het heel leuk om bij Lely live een soort sensemaking sessie te doen. Hun mensen hadden de laptops met de databases open en Marco en ik stelden gewoon vragen. Zij klikten dan door van alles heen om een antwoord te geven. Maar daardoor kwamen wij dan weer op nieuwe vragen. Ik vond het tof dat ik hier juist al die moeilijke vragen kon stellen. Om samen met de klant de blinde vlekken te ontdekken.

En wat was je eerste bijbaantje?

Oei, dat is lang geleden. Ik denk mijn krantenwijk in Helmond, toen was ik 14 jaar. Ik bracht zelfs telefoonboeken rond, waar je dan weer extra voor betaald kreeg haha.

Gelukkig hoef je dat niet meer te doen en kun je genieten van ons warme, mooie kantoor. Wat zijn dingen buiten het werk waar je van geniet?

Ik vind het heel leuk om met eten bezig te zijn, door op zoek te gaan naar nieuwe smaakcombinaties. Vooral toetjes maken vind ik tof. Ik eet veganistisch, dus dat kan nog wel eens een uitdaging zijn, maar juist dat vind ik leuk.

Nog een goede tip voor de lezers?

Vanille-ijs met olijfolie. Lijkt raar, maar is top. Ik ben sowieso dol op ijs. Ik heb ook altijd vegan cornetto’s, magnums en perenijsjes in huis. Om dan vervolgens heel hard te sporten in de sportschool of op het rugbyveld.

Oké, maak je dan nu maar klaar voor een wedstrijdje snel vragen beantwoorden. Ready?

Ohnee help!

Als je nu opnieuw een studie mag kiezen, wat zou je dan doen?

Voeding en diëtiek.

R of Python?

Doe dan maar R.

Apple, Windows of Linux?

Windows.

Als jij DJ mag spelen op het kantoor, wat zet je op?

FKJ (soul/jazz red.), vooral het nummer Tadow. Heeeeeerlijk.

Met welke klant zou jij nog wel eens willen werken?

Ik zou wel graag iets willen doen met voedselverspilling. Althans, juist tegen voedselverspilling. Ik denk dat we met data-analyse veel kunnen betekenen in de landbouwwereld. Want het is een feit dat we voor steeds meer eten moeten zorgen met dezelfde middelen.

Binnenkort wordt ook Jeroen geïnterviewd, wat zou jij hem willen vragen?

Ik zou wel willen weten wanneer wij als team eens een week naar Zwitserland gaan in plaats van hij een week naar het team in Nederland!

Ik zal het hem vragen! Rogier stelde jou in een vorige blog de vraag: welk type mens je nog zou willen toevoegen aan het team?

Oef, lastige vraag, want we hebben al veel verschillende types in het team. Dan kies ik voor iemand die kan helpen om onze creativiteit en ideeën in een stroomversnelling te brengen én dit in goede banen kan leiden. Een soort van gestructureerde chaos creëren om nóg mooiere oplossingen te bedenken.

Herken jij jezelf in de omschrijving van Chitra? Of ben je benieuwd naar de andere collega’s? Reageer dan via onze website!

Man die nadenkt over visie op data gedreven werken
Button data gedreven werken voorbeeld in praktijk