NieuwsJeroen van de Wetering COO Experience Data Utrecht

Ontmoet Jeroen, COO bij Experience Data

In de blogs van Experience Data zullen we ook af en toe iemand uit ons team voorstellen. Deze keer is dat onze internationale collega Jeroen. Hij zorgt ervoor dat ons team elkaar weet te vinden op de belangrijke momenten.

Zeg Jeroen. Ik wil niet meteen een opmerking maken over je leeftijd, maar ik moet daaruit toch concluderen dat Experience Data niet jouw eerste baan is, nietwaar?

Dat klopt inderdaad. In 2004 begon het avontuur. Wat klinkt dat alweer lang geleden.

En wie waren toen je collega’s?

Leuke collega’s bij Ernst & Young (EY). Ik kwam met hen in gesprek vanuit mijn studie en heb daar uiteindelijk op meerdere afdelingen bijna 12 jaar gewerkt.

En die studie was?

Economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Rotterdam, dat lijkt me een leuke studentenstad?

Zeker! Ik kende Rotterdam nog niet echt voordat ik er ging wonen, maar ik kom er nog steeds erg graag. Dus het heeft een goede indruk achtergelaten. Hoewel ik gelukkig ook nog vaak terug ging naar Zeeland om daar in een supermarkt te werken.

Wacht even. Je studeerde economie en je werkte in een supermarkt? Die snap ik niet helemaal.

Dat kan ik begrijpen, maar ook in een supermarkt zie je veel praktijkvoorbeelden van zaken die besproken zijn tijdens de economiestudie. Ik heb tijdens de middelbare school op verschillende afdelingen mogen werken en uiteindelijk de rol van bedrijfsleider gekregen. Hier ervaarde ik voor het eerst hoe leuk ik het vind om een team zo te sturen dat het bedrijf beter functioneert.

En na je studie ruilde je de witte kadetjes om voor EY. Is dat ook je eerste link naar Experience Data?

Ja zeker, daar heb ik Marco leren kennen. Ik kwam in zijn team terecht en heb met Marco mooie projecten mogen doen die te maken hadden met het combineren van nieuwe technologieën om bepaalde werkzaamheden een stuk gemakkelijker te maken. Ik besefte dat accountant niet een beroep was wat ik tot mijn pensioen wilde doen. Ik vond het wel heel leuk om met verschillende klanten te praten en na te denken over hun (proces) uitdagingen, en vond het al snel leuker om ze hierin te begeleiden in plaats van achteraf te controleren.

Maar toch duurde het nog even voordat je ons team in Utrecht kwam versterken. Hoe kwam dat?

Voor mijn geliefde ben ik in 2012 verhuisd naar Zwitserland waar ik opnieuw voor EY aan de slag kon. Ik had daar een gave uitdaging gekregen, want hier mocht ik een data & analytics team in Zürich opzetten.

En daar komen dan toch weer die technologie en teams aansturen om de hoek kijken!

Inderdaad. Maar ik werd ook benieuwd naar hoe het is als je niet zo’n groot bedrijf achter je hebt staan, maar je op jezelf bent aangewezen. Daarom besloot ik in 2016 een eigen bedrijfje op te richten. Na jarenlang overal naar toe gereisd te hebben, was het erg leuk om zelf te bepalen waar ik werkte. In plaats van het managen van verschillende projectteams kon ik me nu weer meer bezighouden met inhoudelijke zaken. Ik kwam erachter dat ik programmeren en het analyseren van data super gaaf vind. Een probleem oplossen wat intellectueel uitdagend is, iets opzetten en maken wat er eerst nog niet was, daar word ik enthousiast van. Maar het contrast met de werkomgeving was groot: elke dag thuis in plaats van op reis en duidelijk minder mensen om me heen.

En al die tijd hield je contact met Marco?

Ja zeker. Hij kwam ieder jaar nog wel een paar keer in Zwitserland voorbij. Ik kan me nog herinneren dat hij op de piste zijn ideeën vertelde over Experience Data en hoe hij het voor zich zag om zijn klanten te gaan helpen. Toen hij jaren later liet weten dat Experience Data nog wel een parttime Zwitser kon gebruiken, ben ik daar uiteraard enthousiast op ingegaan.

Ik zie het helemaal voor me, het lijkt wel een romantische comedy. Alleen Hugh Grant ontbreekt nog. Over acteurs gesproken, hoe zie jij je rol binnen Experience Data eigenlijk?

Bij Experience Data zie ik mezelf als de (hoofd)machinist van de trein van ons bedrijf. Ik zorg ervoor dat alle onderdelen in goede staat zijn, maar vooral ook dat de onderdelen goed op elkaar aansluiten. Als ik dit goed genoeg doe, gaat uiteindelijk de trein sneller en zijn de passagiers meer tevreden.

En hoe is die trein naar jouw mening?

Het team van Experience Data is zo divers, dat iedereen eenzelfde vraag anders zal beantwoorden. De een bekijkt een probleem vanuit de datakant, de ander vanuit de wetenschappelijke kant en weer een ander kijkt vanuit de business kant. Op deze manier pakken wij klantvraagstukken echt aan. Die diversiteit, daar geloof ik in. Wat zeer duidelijk bij iedereen te vinden is, is het oprechte enthousiasme voor de inhoud van het probleem. Ik hoef hier nooit iemand aan te sporen om ergens vol in te duiken. Alle mensen hier willen de details weten, doorgronden en begrijpen. Ik zorg ervoor dat we de uitkomsten hiervan ook weer goed met elkaar delen, zodat we zelf ook continue leren en slimmer worden.

Klinkt als een leuke rol waarvan jij het script prima door hebt Jeroen. Dan gaan we je nu wat snelle keuzes voorleggen!

Als je nu opnieuw een studie mag kiezen, wat zou je dan willen doen?

Die keuze is makkelijk, namelijk AI.

R of Python?

Python.

Apple, Windows of Linux?

Windows.

Als jij DJ mag spelen op het kantoor, wat zet je op?

Staind.

Met welke klant zou jij nog wel eens willen werken?

Met een bedrijf dat zich richt op het onderwijs. Ik zou erg graag mijn ervaringen van de afgelopen 20 jaar willen teruggeven richting het onderwijs. Ik vind dat het op school nu (nog) te weinig gaat over echte (bedrijfs)problemen en hoe je die “oplost”. En uiteraard past daar een praktische bijdrage door data science technieken toe te passen ook in.

Chitra stelde in een eerdere blog aan jou de vraag: ‘Ik zou wel willen weten wanneer wij als team eens een week naar Zwitserland gaan in plaats van dat jij een week naar het team in Nederland komt!’ Wat is daarop jouw antwoord?

TOP! DOEN! Ik vind Zwitserland een super mooi land en deel de vreugde graag met anderen, dus team let’s go. Een paar mooie strategiedagen in de bergen in plaats van op de hei.

Je mag ook een vraag bedenken voor Maud, die de volgende keer aan de beurt is.

”JELELELELELELEEEEEEEEE”, zegt jou dat iets?

Benieuwd naar het antwoord van Maud? Je leest het binnenkort weer hier in een nieuwe blog!

Man die nadenkt over visie op data gedreven werken
Button data gedreven werken voorbeeld in praktijk