Nieuws

Ontmoet Joost, Data Scientist bij Experience Data

In deze blog maken we kennis met data scientist Joost van Gijn. Hij staat op kantoor ook wel bekend als de man die af en toe een weekend lang spelletjes speelt en die een Oreotaart kan maken waar het cholesterol zo’n beetje van afdruipt. 

Joost, je hebt in de afgelopen weken een voor een je collega’s zien vertrekken naar het interview hokje. Wat vind je ervan dat jij zelf nu aan de beurt bent?

Ik vind het hartstikke leuk. Bovendien komt het goed uit, er draait nu toch een scriptje haha. 

Fijn dat je het zo praktisch bekijkt, ik zal het niet persoonlijk opvatten. Jij bent niet begonnen met werken in Utrecht toch? 

Nee zeker niet. Ik had mijn eerste bijbaantje in Den Haag toen ik 14 jaar oud was. Ik hielp mee met het schoonmaken van een grote fabriek die boomstammen verwerkte tot hout.  

Aha, dus daar is jouw liefde voor biologie begonnen. 

Dat heb ik inderdaad gestudeerd. Ik wist al een tijdje dat ik dat wilde gaan studeren en ben toen gewoon de universiteiten afgegaan in Nederland op zoek naar de leukste mensen. 

Want jij houdt naast bomen dus ook nog van mensen? 

Jazeker. Ik wist dat als er leuke mensen ook die studie volgden, ik dan meer motivatie zou hebben om netjes elke dag naar school te gaan. En in Utrecht waren er zeker leuke mensen. De leukste is inmiddels de moeder van mijn twee dochters. Zij besloot later net als ik een master Bos- en Natuurbeheer te volgen in Wageningen.  

Ik twijfel of ik nu een biologiegrap moet maken over bloemetjes en bijtjes.  

Doe maar niet. 

Oké, dan gaan we snel door. Heb je tijdens je studie baantjes gehad? 

Ja, maar die waren nogal gevarieerd. Ik ben een tijdje parkeergaragebeheerder geweest, postbode en ik heb zelfs op een kermis in Australië gewerkt.  

Daar ben je ook niet vaak in de buurt lijkt me! 

Nee klopt, maar ik vind reizen gewoon heel leuk. En mijn vrouw gelukkig ook. Ik heb bijvoorbeeld ook mijn scriptie geschreven in Bolivia over het regenwoud daar. Helaas kost reizen ook veel geld. Dus na die scriptie moest ik vooral snel wat geld gaan verdienen. 

Dus je ging niet meteen op zoek naar een baan in de biologie? 

Nee, ik wist sowieso niet zo goed wat ik precies wilde. Dus toen ik aan de slag kon bij het RIVM heb ik dat gedaan. Uiteindelijk heb ik daar van alles mogen doen, maar stond ik vooral tussen gebruikers en IT’ers in. Dat vond ik een interessante positie.  

Dat begint al een beetje te klinken als Experience Data? 

Klopt, maar ik had nog wel wat andere banen nodig om hier te eindigen. Wat me vooral opviel bij andere organisaties was dat het zo lastig was om machine learning modellen ook echt te implementeren. Vaak zitten er super slimme data scientists die de moeilijkste modellen programmeren, maar zolang er geen draagvlak is bij de Business of juist bij IT, krijg je het niet voor elkaar. Dat is zo belangrijk voor bedrijven om data gedreven te gaan werken.  

En gaandeweg werd jij zelf ook programmeur? 

Via collega’s probeerde ik zo veel mogelijk te leren. Want hoe breed de studie biologie ook is, dat leer je daar niet. Ik heb mogen werken met veel verschillende technologieën, zoals Hadoop, Google Cloud en Oracle.  

Maar dat klinkt meer als business rules en nog niet echt als machine learning? 

Dat heb ik inderdaad tijdens mijn vorige banen helaas niet kunnen doen nee. Toen ik eenmaal naar een conferentie over deep learning was geweest, was ik echt om. Ik wilde data science gaan doen bij een bedrijf dat ervoor zorgt dat modellen ook echt geïmplementeerd worden.  

En toen kwam daar Experience Data om de hoek! 

Exact. De werksfeer hier is super relaxed en ik kan eindeloos discussiëren over data. Iets wat ik hiervoor vaak miste, omdat ik de enige data analist was van het team. Bovendien weten de collega’s hier hoe ingewikkeld het voor een bedrijf is om data science ergens te plaatsen. Want vaak zeggen zowel de IT-afdelingen als de Businessafdelingen ‘dat is niet onze expertise’. Terwijl je uiteindelijk beiden nodig hebt.  

Als data scientist ben je dus opnieuw die brug tussen beide afdelingen. En daar had je inmiddels al ervaring mee. 

Klopt, maar dit was wel de eerste keer dat ik in een consultancy bedrijf werkte. Ik was in het begin bang dat ik me als een gladjak moest gedragen en steeds moest liegen tegen klanten zonder resultaat op te leveren. 

Wow, een heftig beeld van consultants heb jij Joost. 

Haha, ik weet inmiddels dat het anders zit. Gelukkig heeft Experience Data een eigen kwaliteitsstandaard waar we ons aan houden. En gaat bij ons inhoud altijd boven de vorm. 

En helpt biologie je op de een of andere manier nog in je baan? 

Behalve mijn inhoudelijke kennis voor de klanten die we hebben in de tuinbouw, denk ik ook dat ik het systeemdenken altijd meeneem. In de natuur werken grote systemen samen door complexe relaties en eigenlijk is dat in veel bedrijven net zo. Ik denk dat mijn studie me heeft geleerd om er vanaf een afstandje naar te kijken en aan te voelen als er een onderdeel gemist wordt in het systeem.  

Ik denk dat alle biologen trots op je zijn dat je het zo mooi verwoordt. Maar voor we echt kunnen afsluiten, krijg je nog wat snelle vragen op je af.  

Als je nu opnieuw een studie mag kiezen, wat zou je dan willen doen?

Ik zou opnieuw biologie kiezen eigenlijk. Anders zou ik ook nooit die leuke vriendin ontmoeten. 

R of Python?

Python.

Apple, Windows of Linux?

Windows.

Als jij DJ mag spelen op het kantoor, wat zet je op?

Presidents of the USA. 

Met welke klant zou jij nog wel eens willen werken?

Bol.com. Ik zou ze graag laten zien hoe je over kunt gaan naar de implementatie van een model. Om echt te starten met data gedreven werken. 

Maud stelde in een eerdere blog aan jou de vraag: ‘Wat heb jij geleerd van je sabbatical?’ Wat is daarop jouw antwoord?

Alle klusjes in huis zijn klaar. Ik weet inmiddels alles van het schoolplein en de netwerkmoeders van mijn kinderen. Ik vond het interessant om te zien dat mijn omgeving het heel spannend vond dat ik stopte met werken, zonder een nieuwe baan te hebben. Zelf voelde ik dat dit een goed plan was, en het geeft een kick om te zien dat het inderdaad allemaal goed is gekomen.

De Volgende keer is Bert Kwanten aan de beurt, wat zou je hem nog willen vragen?

Wat vind je nu zo interessant aan mensen?

Man die nadenkt over visie op data gedreven werken
Button data gedreven werken voorbeeld in praktijk