Nieuws

=

Ontmoet Maud, Data Consultant bij Experience Data

Maud staat op kantoor bekend als de energieke krullenbol die met haar enthousiasme het hele kantoor vrolijk maakt. En als de vrouw die een hekel heeft aan muziek van Doe Maar.  

Maud, jij vond het niet leuk om geïnterviewd te worden, hè? 

Nope. Hoewel dat wel wat oneerlijk is, aangezien ik er juist steeds op hamer dat er meer artikelen moeten komen. Dus laten we maar snel beginnen en dan zien we wel of het zo erg is als ik dacht.  

Prima. Laten we bij het begin beginnen: wat was jouw eerste baantje? 

Op mijn 15e was ik vakkenvuller bij de DA in Made in Brabant. Sommigen kennen het wellicht onder de term ‘mooiste dorp van Nederland’. Mijn zus werkte daar al en in de vakanties van de middelbare school hielp ik daar mee. Dat was maar goed ook, want ik vond de middelbare school heel saai. 

Waarom vond je dat? 

Ik had het gevoel alsof ik geen vrijheid had en ik gewoon maar moest doen wat andere mensen me vertelden. Dat werkt niet zo goed bij mij haha. Gelukkig duurde het maar 6 jaar en kon ik daarna wat anders doen. 

En wist je meteen wat je wilde? 

Zeker niet. Ik twijfelde heel erg over mijn vervolgstudie, van gymdocent tot wiskundeleraar. Uiteindelijk werd het personeelswetenschappen in Tilburg. Ik ging meteen op kamers, want ik vond de sfeer in het studentenleven echt fantastisch! Mijn studie was heel leuk en breed, van sociologie tot psychologie – eigenlijk alles eindigend op ‘ie’ – kwam wel langs. Maar in de minor wilde ik toch wat avontuur. 

Kijk, daar komt de Maud langs die ik inmiddels ook ken. 

Haha inderdaad. Ik vertrok naar Zuid-Afrika om een minor in positieve psychologie te doen vlakbij Johannesburg. Dat vond ik zo tof dat ik daarna besloot een master psychologie te volgen.  

Opnieuw in Zuid-Afrika? 

Nee, ik kwam weer keurig terug naar Tilburg. De master bestond uit 3 dagen studie, 1 dag scriptie en 1 dag stage. Ik besloot de stage in Goes te doen, gevoelsmatig eigenlijk even ver als Johannesburg.

Laat Jeroen het maar niet horen, die houdt nogal van Zeeland.  

Goed punt. Maar mijn stage was heel leuk! Ik liep stage bij een praktijk die alles net even anders deden. Geen vaste methodes, maar voor iedereen iets anders. Er kwam echt van alles voorbij: van kinderen met autisme tot volwassenen die kampen met depressiviteit. Voor ieder van hen zochten we dan naar een creatieve oplossing. Daar kreeg ik dus heel veel vrijheid. 

En toen was je 22 jaar en ging je aan het werk? 

Zeker niet, ik was bang dat ik dan nooit meer zou studeren. Mijn scriptie ging over het analyseren van emoties en het onderzoeken van relaties van verschillende emoties. Ik analyseerde een grote dataset en leerde toen meer over data science.  

En toen ging je datahart langzaamaan kloppen? 

Zeker! Ik verbaasde me oprecht over de informatie die je uit de data kunt halen en wat je daar allemaal wel niet mee kunt doen. Ik moest daar ook voor het eerst programmeren. Eerlijk gezegd heeft de programmeertaal R me behoorlijk wat tranen gekost in die tijd. Het zorgde er echter wel voor dat ik hiermee verder wilde gaan. 

Dus hoppa, nog een master erachteraan? 

Ja uiteindelijk wel. Hoewel ik Tilburg wel weer gezien had. Dus ik ging simpelweg op internet kijken welke masters er waren in het buitenland. Scandinavië leek me heel leuk, maar daar was het inmiddels winter en dat vond ik toch wat koud. In Spanje was het weer wat passender, maar was de lestaal altijd Spaans. Toen werd het uiteindelijk information management in Lissabon. 

Cristiano Ronaldo zal blij met je zijn geweest. Hoe was die master daar? 

Een stuk technischer dan psychologie. In de projecten was ik daardoor niet per se de persoon die veel programmeerde, maar meer degene die kritische vragen stelde. Ik had de afgelopen jaren vooral hele sociale vrouwen op de universiteit gezien en nu opeens vooral technische mannen. Daar moest ik even aan wennen en zij ook aan mij geloof ik. Hoewel er ook een hele leuke student bij zat. Hij is inmiddels mijn vriend met wie ik samenwoon in Utrecht.  

Yes, nog een studieliefde, net als bij Joost! 

Zeker, eenmaal na de master mocht hij van mij kiezen waar we in Nederland zouden gaan wonen en hij koos Amsterdam. Uiteindelijk kozen we voor Utrecht als een soort compromis. Ik had in Nederland inmiddels mijn tweede scriptie geschreven bij het Rode KruisHet ging over het in kaart brengen van kwetsbare mensen in Malawi. Deze manier van data gedreven werken was nog vrij nieuw en daarom was het super interessant om mensen echt te helpen door middel van data-analyse.  

Dus opnieuw mensen helpen, net als je deed in je psychologiestage. En na die stage ben je bij Experience Data gaan werken? 

Nee, er zat nog 1 baan tussen bij een detacheringsbedrijf. Via hen kwam ik bij een bank op de Zuidas terecht en dat was helemaal niets voor mij. Ik moest simpelweg uitvoeren wat anderen hadden bedacht. Zonder dat ik snapte waarom, of dat ik daar kritisch of creatief over mocht zijn. Ik moest me exact aan mijn functieomschrijving houden en niet buiten die paden wandelen.  

Dat klinkt totaal niet als Maud. 

Zeker niet nee. Daarom was ik heel blij toen ik even later Experience Data tegenkwam. Hier maken we echt een verschil in een kernproces in plaats van een klant alleen maar rijker te maken. Ik krijg hier veel vrijheid om mee te denken en hier worden mijn kritische opmerkingen gewaardeerd.  

En wat is precies je rol binnen Experience Data? 

Ik ga veel mee naar klanten voor een eerste gesprek om daar ter plekke een creatieve data-oplossing te bedenken voor hun problemen. Daarnaast leid ik binnen het team steeds een aantal projecten. Daarin zorg ik ervoor dat we niet doorslaan in te technische oplossingen, maar dat het altijd past bij de vraag van de klant. Ook help ik bij wat interne projecten, zoals onze website en alle blogs. Ik denk veel na over hoe we het verhaal van Experience Data op de juiste manier naar buiten kunnen brengen. 

En daar heb jij met dit interview ook weer aan meegewerkt Maud! Je bent er bijna van af, alleen nog wat korte vragen. Ben je er klaar voor? 

Nou, vooruit.  

Als je nu opnieuw een studie mag kiezen, wat zou je dan willen doen? 

Een opleiding tot piloot.  

R of Python? 

R. 

Apple, Windows of Linux? 

Windows. 

Als jij DJ mag spelen op het kantoor, wat zet je op? 

Ik heb al dagen een nummer van Boef in mijn hoofd, tot diep ongenoegen van de collega’s.  

Met welke klant zou jij nog wel eens willen werken?

Ik zou graag nog iets doen in de vluchtelingensector. Daar is veel mogelijk voor data-oplossingen. We zouden daarin op grote schaal impact kunnen uitoefenen voor mensen in echte nood.  

Jeroen stelde jou eerder de vraag: ”JELELELELELELEEEEEEEEE”, zegt jou dat iets? Wat is jouw antwoord hierop? 

Haha, ten eerste is het jelelelele (zingt ondertussen de melodie voor). Ik vind dat deze kreet steeds uitgesproken moet worden als het team een succes geboekt heeft en dat het zelfs opgenomen mag worden in de whatsappgroep. Niet zeggen tegen de rest hoor, maar deze kreet is stiekem niet exclusief voor Experience Data. Ik gebruik hem ook weleens op de tennisbaan bij een goede bal haha.  

Jij mag een vraag bedenken voor Joost, dus wat zou je van hem nog willen weten? 

Ik zou wel willen weten wat hij heeft geleerd van zijn sabbatical. 

Ik zal het hem voorleggen. Dankjewel voor je antwoorden Maud, je hebt het overleefd en je mag weer door met brandjes blussen. Wil jij ook de interviews lezen van de andere collega’s? Kijk dan eens op ons Experience Center, daar vind je deze en ook de andere blogs over bijvoorbeeld de betekenis van kunstmatige intelligentie. 

Man die nadenkt over visie op data gedreven werken
Button data gedreven werken voorbeeld in praktijk