NieuwsRogier Plas Data Scientist Experience Data Utrecht

Kennismaken met Rogier Plas

Sinds 1 april heeft Experience Data een nieuwe, enthousiaste kracht erbij: Rogier Plas. Deze sportieve Utrechtse vader werd uiteraard meteen geïnterviewd en onderging de pittige vragen volleerd.

Zeg Rogier, hoe ben je in Utrecht beland?

Ik ben opgegroeid in Amsterdam en ben toen na de middelbare school hierheen verhuisd voor een studie Scheikunde.

Want je wilde graag experimenteren?

Nee, vroeger wilde ik eigenlijk kinderarts worden in de voetsporen van Patch Adams. Hij heeft de filosofie dat als je het leuk maakt voor patiënten, ze daadwerkelijk sneller beter worden. Dat sprak mij als kind wel aan!

En toch ging je scheikunde doen in plaats van geneeskunde?

Ja, dat kwam omdat ik scheikunde op de middelbare school heel leuk vond. Daarnaast vond ik de open dag ook tof. Ik kwam er tijdens het eerste jaar al snel achter dat ik het vooral leuk had gevonden door mijn leraar op de middelbare school en dat de open dag niet erg representatief was voor de studie.

En toen?

Toen heb ik een studiekeuzetest gedaan en daar kwam bewegingswetenschappen uitrollen. Dat paste veel beter en ik had dat eigenlijk ook al wel kunnen weten. Op de middelbare school schreef ik zelfs mijn profielwerkstuk over een bewegingswetenschappelijk onderwerp. Na die studie ben ik aan de universiteit in Wageningen promotieonderzoek gaan doen.

Met als onderwerp?

Spierverlies bij (darm)kankerpatiënten. Tijdens mijn studie heb ik mij gespecialiseerd in spieropbouw en -afbraak en met die kennis was ik een mooie aanvulling op de reeds aanwezige kennis in Wageningen.

En na 5 jaar kwam daar toen een einde aan. Wist je al direct wat je wilde gaan doen?

Ik kwam erachter dat in het hele traject van onderzoek doen vooral de data-analyse mij de meeste uitdaging bood. Ik heb statistiek en programmeren nooit geschuwd en merkte dat het schrijven van artikelen mij weinig voldoening gaf. Ook had ik na mijn werk aan de uni en het doen van een PhD behoefte aan een omgeving waar meer samen wordt gewerkt en waar teamwork belangrijker is dan individueel presteren. Omdat iedereen zei dat het laatste deel van de PhD het vervelendste was, ben ik ruim van tevoren op zoek gegaan naar een nieuwe baan. Uiteindelijk kwam ik uit bij Experience Data en ik ben erg blij met die uitkomst.

Gelukkig! Ook al was 1 april was niet de eerste keer dat je ons zag toch?

Klopt, na het sollicitatieproces ben ik ook al een paar keer langsgekomen om mee te lunchen. En het teamuitje op de ijsbaan heb ik ook meegemaakt.

Als ik me niet vergis, heb je zelfs gewonnen die avond. Maar dat is ook niet zo gek, je bent immers een sportman, nietwaar?

Ik houd erg van sporten inderdaad. Maar nu met twee kleine kinderen is dat soms wat lastig om te regelen. Ik ging vroeger regelmatig zeilen, windsurfen en snowboarden. Dat komt er nu niet echt meer van. Wel hockey ik nog elke week twee keer. Maar het is ook niet zo dat ik al mijn vrije tijd aan sporten besteed hoor. Ik speel ook veel met de kids, fotografeer graag, bak zelf brood en verbouw groenten in onze moestuin.

Ja van dat brood hebben we kunnen genieten bij het paasontbijt. Je werkt hier nu ongeveer een maand, hoe bevalt het zo?

Het bevalt goed. Ik merk dat ik hier meer mezelf kan zijn dan bij mijn vorige baan. Hier wordt het meer op waarde geschat dat ik meestal zeg wat ik denk en daardoor beledig ik mensen daar minder snel mee. De sfeer is goed en ik vind het tof dat we elkaar helpen zonder daarbij onderscheid te maken in hiërarchie. Vanaf dag één voelde ik me meteen onderdeel van het team en werd ook mijn inhoudelijke mening gewaardeerd. Dat vind ik tof.

Wat vind je vooral tof aan jouw baan?

De lol zit ‘m echt in de variatie. Ik zou gek worden van de hele dag hetzelfde doen, maar dat is hier geloof ik nog nooit gebeurd. En de data science uurtjes vind ik wel echt interessant. Dan gaan de data scientists bij elkaar zitten en leggen ze elkaar problemen voor waar ze tegenaan lopen. Die proberen we dan te tackelen, soms vanuit een business kant, maar vaak ook juist wetenschappelijk en statistisch.

Dus daar komt die statistiek toch weer terug.

Haha ja, maar dan afgewisseld met andere dingen.

De volgende keer gaan we collega Chitra interviewen, heb je nog een leuke vraag voor haar?

Ik ben wel benieuwd wat voor persoon zij nog aan het team zou willen toevoegen.

Leuke vraag, je vindt het antwoord snel in een nieuw blog!

Man die nadenkt over visie op data gedreven werken
Button data gedreven werken voorbeeld in praktijk