Kunstmatige Intelligentie, wat is dat?

Kunstmatige Intelligentie, say what?

Kunstmatige intelligentie (KI) in de huiskamer

Hier een willekeurige selectie van recentie nieuwsberichten. Kunstmatige intelligentie, of Artificial Intelligence (AI), is populair en trending. Maar komt kunstmatige intelligentie eigenlijk in jouw dagelijkse leven wel voor? Zeker weten! Via Google, Instagram, Spotify of Netflix komt Artificial intelligence ook jouw huiskamer binnen.

Wat is kunstmatige intelligentie precies? Hoe zit het met KI en privacy, en welke gevaren brengt het met zich mee? Wij bij Experience Data vinden dat iedereen moet kunnen begrijpen wat kunstmatige intelligentie betekent, en dus niet alleen de techneuten in de programmeerkelders. We gaan in meerdere blogs op een begrijpbare manier uitleggen hoe het echt zit en begrippen toelichten met voorbeelden uit onze eigen ervaring. Zo leer je niet alleen wat kunstmatige intelligentie is, maar ook hoe Experience Data het dagelijks toepast om klanten verder te helpen.

Wat is de betekenis van kunstmatige intelligentie?

Laten we beginnen met de betekenis van kunstmatige intelligentie door het begrip op te splitsen: kunstmatig en intelligentie. Kunstmatig betekent door mensen gemaakt, zoals kunstgras dat de voordelen van echt gras probeert te evenaren en de nadelen te verminderen. Om dit goed na te bootsen, is eerst een grondige analyse van het echt gras nodig, de zogenaamde “intelligentie”.

Het analyseren van menselijke intelligentie is een vakgebied op zich: de psychologie. Psychologen nemen IQ-tests af en analyseren deze. Vraag een groep psychologen om een definitie van intelligentie, en je krijgt diverse antwoorden. Vaak genoemde capaciteiten zijn redeneren, plannen, problemen oplossen, abstract denken, complexe ideeën begrijpen en leren door ervaring. Vraag diezelfde psychologen om deze termen te definiëren, en je krijgt opnieuw uiteenlopende antwoorden. Het is dus niet eenvoudig om te bepalen wat ‘intelligent’ is, laat staan om hier een kunstmatige variant van te maken.

Leren is de sleutel

Experience Data hecht vooral waarde aan die laatste definitie van intelligentie: leren door ervaring. Binnen de kunstmatige intelligentie is het doel dat een kunstmatige entiteit intelligentie ontwikkelt, met andere woorden dat een machine leert. En zie daar waar de veelgebruikte term machine learning vandaan komt! Wij geloven dat een machine leert wanneer het aantoonbaar beter wordt in een bepaalde taak door ervaring op te doen met data.

Wat zo’n taak precies inhoudt, of wat we bedoelen met ervaring of bewijsbaar, daar gaan we het in de volgende blogs over hebben. Nu alvast benieuwd? Kijk dan eens naar dit filmpje, waarin we beter uitleggen hoe wij werken met Kunstmatige Intelligentie!

Klaar voor jouw data gedreven toekomst ?

Aarzel niet om contact op te nemen, wij denken graag mee over de beste oplossing

Elke dag opnieuw staat ons team enthousiaste data scientists klaar om jouw data problemen op te lossen, ongeacht hoe complex deze ook zijn.

Thijs de Haas – COO