Artificial intelligence

Kunstmatige intelligentie in de huiskamer

    • ‘Amerikaanse overheid gaat investeren in kunstmatige intelligentie’
    • ‘Slimme camera met kunstmatige intelligentie kan regisseren’
    • ‘Google Health gaat kunstmatige intelligentie voor gezondheid inzetten’
    • ‘Facebook zet kunstmatige intelligentie in voor detectie wraakporno’.

Zomaar een greep aan koppen van nieuwsberichten. Kunstmatige intelligentie, of artificial intelligence (AI), is hot en booming. Komt kunstmatige intelligentie eigenlijk in jouw dagelijkse leven wel voor? Zeker weten! Via Google, Facebook, Spotify of Netflix komt artificial intelligence ook jouw huiskamer binnen. Maar wat houdt kunstmatige intelligentie in? Wat is de artificial intelligence betekenis en hoe zit het bijvoorbeeld met de kunstmatige intelligentie privacy of het kunstmatige intelligentie gevaar? Wij van Experience Data vinden dat iedereen moet kunnen begrijpen wat kunstmatige intelligentie betekent en dat niet alleen de bollebozen in de programmeerkelders dit weten. We gaan in meerdere blogs op een begrijpelijke manier uitleggen hoe het nu echt zit en we zullen begrippen toelichten met behulp van voorbeelden uit onze eigen ervaring. Zo leer je niet alleen wat kunstmatige intelligentie is, maar ook hoe Experience Data het dagelijks toepast om klanten verder te helpen.

Wat is de betekenis van kunstmatige intelligentie?

Laten we eens beginnen met het ontrafelen van de betekenis van kunstmatige intelligentie door dit begrip op te splitsen in kunstmatig en intelligentie. Kunstmatig zegt: niet uit de natuur afkomstig, maar gemaakt door mensen. Net als kunstgras bijvoorbeeld. Het probeert de voordelen van normaal gras te evenaren en sommige nadelen van het natuurlijke gras te verbeteren. Maar om te weten wat die voor- en nadelen zijn, is er eerst een goede analyse nodig van natuurlijk gras.

De weg naar kunstmatige intelligentie start met een analyse van de menselijke intelligentie. Dit is een vakgebied op zich, namelijk de psychologie. Het zijn niet voor niets de psychologen die IQ-testen afnemen en analyseren. Vraag een willekeurige groep psychologen om een definitie te geven van intelligentie en je krijgt veel verschillende antwoorden. Termen die in ieder geval terugkomen, zijn bepaalde capaciteiten: redeneren, plannen, problemen oplossen, abstract nadenken, complexe ideeën begrijpen en leren door ervaring. Als we dezelfde groep psychologen vragen om een definitie te geven van deze woorden, dan krijgen we weer een bak vol verschillende antwoorden. Het is dus niet zo eenvoudig aan te wijzen of iets ‘intelligent’ is, laat staan dat je de voor- en nadelen kunt noemen om daar een kunstmatige variant van te maken.

Leren is de sleutel

Experience Data hecht vooral waarde aan die laatste definitie van intelligentie: leren door ervaring. Binnen de kunstmatige intelligentie is het doel dat een kunstmatige entiteit intelligentie ontwikkelt, met andere woorden dat een machine leert. En zie daar waar de veelgebruikte term machine learning vandaan komt! Wij geloven dat een machine leert als een bepaalde taak door ervaring op te doen in data bewijsbaar verbetert.

Wat zo’n taak precies inhoudt of wat we bedoelen met ervaring of bewijsbaar, daar gaan we het in de volgende blogs over hebben. Ben jij al benieuwd geworden? Bekijk hieronder de video’s over data gedreven werken of bekijk hier meer informatie over data gedreven werken.

Man die nadenkt over visie op data gedreven werken
Button data gedreven werken voorbeeld in praktijk