NieuwsRobert Jan van Burgh Data Consultant Experience Data Utrecht

Werkweek van Robert Jan, Data consultant bij Experience Data

Naast de technische blogs over bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie of image recognition, vinden we het ook leuk om onze collega’s voor te stellen. Eerder deden we dat al in interviews met Chitra en Rogier. In deze blog gaan we het anders doen. In plaats van een interview met collega Robert Jan, hebben we hem gevraagd om eens een week te omschrijven. Zo krijgen we een kijkje in hoe het is om als data consultant te werken bij Experience Data.

Maandag

Vandaag hebben we zoals altijd ons teamoverleg waarin het hele team elkaar kort op de hoogte brengt van de status van de huidige projecten. Van tevoren heb ik even overlegd met collega Jeroen, werkzaam in Zwitserland, wat de aandachtspunten voor deze week zullen zijn, zodat we ook dat kunnen doorgeven aan het team. Tijdens de teammeeting bespreken we kort de klantprojecten en leggen we onze teamdoelen voor deze week vast. Maar uiteraard ook minder formele punten: deze week wordt er besproken dat we toch echt een stofzuiger moeten gaan kopen. Dus voortaan hoort stofzuigen ook bij de weekafsluiting!

In de middag ga ik met de projectteams dieper in op de updates uit de teammeeting. Morgen is er weer een belangrijk overleg bij een grote verzekeraar en ik wil dat iedereen weet hoe we dat gaan aanpakken. Ik verdeel de taken waarbij de data scientists in de data gaan duiken om bepaalde openstaande vragen van de klant te beantwoorden.

Dinsdag

Vandaag gaan we naar de verzekeringsklant voor het gebruikersoverleg. Zij hebben nu al een aantal maanden een kunstmatige assistent van ons in gebruik. We bespreken met de gebruikers of ze verbeterpunten hebben, zodat we techniek en mens nog beter kunnen laten samenwerken. Ook heb ik een overleg met de projectleider van de verzekeraar om te praten over de technische overdracht. Want een machine learning model maken is een ding, maar om het te integreren in de processen en systemen van de klant is altijd een uitdaging. Ik wil met hem bespreken hoe we gaan monitoren hoe onze assistent wordt gebruikt om zo op tijd in te kunnen springen als er iets vreemds gebeurt.

Woensdag

Vandaag reis ik naar Den Haag om interviews af te nemen bij een hele enthousiaste klant. Ze verzamelen op dit moment al heel veel data, maar weten nog niet zo goed wat ze er mee kunnen. En laat dat nu precies onze expertise zijn! Wij noemen dat ook wel het ‘sensemaking-traject’. Hierin leggen we bijzonderheden uit de data aan de werknemers voor of checken juist hun aannames in de data. Dit noemen we ook wel datagestuurd of juist vraaggestuurd werken. Ik spreek met onder andere medewerkers in het operationele proces en hun managers, maar ook IT’ers en informatiemanagers om duidelijk te kregen wat zij zouden willen veranderen in de organisatie. Met deze afdelingsoverstijgende aanpak helpen we onze klanten te zien wat ze eerst nog niet zagen en kunnen we echt impact realiseren. Ik vertrek vol energie weer naar huis, want het is altijd leuk om mensen meer te vertellen over data gedreven werken!

Donderdag

Donderdag is altijd mijn parttime-dag die ik doorbreng met mijn jongste zoontje die nog niet naar school gaat. Samen doen we boodschappen, ook voor het kantoor. Daar sta ik inmiddels bekend als ‘Robert Jan de groenteman’, en dus grijp ik maar weer wat trossen bananen voor hongerige data scientists en consultants mee. In de middag haal ik mijn oudste zoontje van school en gaan we met z’n drieën naar Rhijnauwen om uit te waaien en te klauteren in de speeltuin.

Vrijdag

Vandaag ga ik weer hard aan de bak, ondanks de lichte spierpijn van het klimrek. Er is namelijk een nieuwe aanvraag binnengekomen van een nieuwe klant! Tijd om een voorstel te maken waarin we de klant duidelijk uitleggen hoe wij kunnen helpen met experimenten om zo stap voor stap data gedreven te gaan werken. Ik overleg met de data scientists over welke technieken zij aanraden om te gebruiken bij dit vraagstuk.

In de middag overleg ik opnieuw met het projectteam van de verzekeraar. De data scientists vertellen me wat ze te weten zijn gekomen uit de data deze week. Zelf vertel ik over de uitkomsten van de overleggen van dinsdag. Met z’n allen checken we de planning en bepalen we de focus voor volgende week.

En dan is de week alweer voorbij. Ik open met collega’s een lekker biertje en proost op de stappen die we deze week weer samen hebben gezet. Ik vond het leuk om deze blog te schrijven en besef dat als ik volgende week een blog zou schrijven, hij er waarschijnlijk weer volledig anders uit zou zien. En juist dat afwisselende vind ik hartstikke leuk. Want als data consultant is geen week hetzelfde!

Ben je enthousiast geworden door de werkweek van Robert Jan en zie jij een carrière als data consultant ook wel zitten? Klik dan eens hier om met ons in contact te komen!

Man die nadenkt over visie op data gedreven werken
Button data gedreven werken voorbeeld in praktijk